2024 - (terugblik) Populisme en polarisatie

Donderdagavond 16 mei. Huub Buijsen, auteur van het boek “De verborgen psychologie achter populisme” was uitgenodigd om de dialoog te openen. Er waren ongeveer 20 mensen aanwezig.

Ook een student journalistiek had zich gemeld om verslag te doen over een onderwerp dat steeds urgenter wordt: populisme en de polarisatie van de samenleving. Zo stellen we ons vragen als:

  • Maken we ons zorgen over de opmars van populisme en de gevolgen op polarisatie in onze samenleving?
  • Hoe gaan we om met de uitdagingen die het met zich meebrengt?
  • Wat is de toekomst van populisme in Nederland en Europa?

Huub nam ons mee op een boeiende reis door de complexe wereld van populisme. Met een heldere uiteenzetting van de psychologie achter populisme, trapte Huub de avond af. Hij benadrukte dat populisme meer verborgen is dan men weet. Zo zullen politici niet snel van zichzelf zeggen dat ze populisten zijn. Hierdoor is het lastig om populisme te herkennen. Huub gaf ons daarom handvatten om populisten te herkennen.

Hij ging ook dieper in op de onbewuste processen in ons brein die ons vatbaar maken voor populistische boodschappen. Hij legde bijvoorbeeld uit hoe ons oerbrein ons kwetsbaar maakt voor discriminatie en hoe we onbewust onze vooroordelen projecteren op anderen.

De dialoog nam een interactieve wending toen de aanwezigen werden uitgenodigd om hun eigen ervaringen en meningen te delen. Zo ontstond er een boeiend gesprek over hoe we populisme kunnen herkennen en hoe we bruggen kunnen bouwen in een gepolariseerde samenleving.

De sfeer was afwisselend serieus en bevrijdend, met ruimte voor humor en zelfreflectie. De avond eindigde met een gevoel van hoop en optimisme. De inzichten van Huub en die van de openhartige deelnemers lieten zien dat er kansen zijn om populisme van binnenuit te begrijpen en in onszelf te bestrijden. Door bewustwording, verbinding en kritisch denken kunnen we bouwen aan een democratische samenleving, waarin ruimte is voor verschillende visies en meningen.

Aan het eind van de avond zijn we waardevolle inzichten rijker geworden. We hebben concrete handvatten meegekregen om populisme in de eigen omgeving te herkennen en om ertegen in actie te komen. De dialoog ‘Populisme en polarisatie’ was daardoor een inspirerende avond die genoeg stof heeft gegeven tot nadenken.

Deze dialoog is voorbereid door Christine de Pee, Mar Oomen, Hans Zuiver, Edgar Martijn en Mijanou Edink. De gespreksleiders waren Sandra Felter en Carla Peverelli. De inleiding kwam van Huub Buijsen, auteur van het boek ‘De verborgen psychologie achter populisme’.

Mijanou Edink

dialoogcoördinator

Door te luisteren naar verschillende perspectieven, ontdek je nieuwe inzichten over jezelf en de wereld om je heen