2021 - Keti Koti in Amsterdam-Zuid

Elk jaar organiseert Dialoog in Actie in de maand juni een verhalenavond  en een Keti Koti Dialoogtafel.

De verhalenavond vond in 2021 online plaats en had de Odo (spreekwoorden) als onderwerp. Rudy Uda, vanwege zijn kennis over de Odo ook wel “Odoloog” genoemd, vertelde over Odo gebruik en hun geheime karakter en deelde odo -achtige verhalen, liedjes en voorvallen in relatie tot het koloniale samenlevingsverband.

De Keti Koti Dialoogtafel is een herdenkingsritueel dat de pijn van de slavernij symboliseert. Mensen van allerlei afkomst zitten naast elkaar. Met rituelen en gesprekken, lachen en huilen ze over het gezamenlijke verleden. Deze rituelen zijn bijvoorbeeld: het inwrijven van elkaars armen, om de pijn van het brandmerken symbolisch te verzachten. En met het eten van bittere en zure kruiden gedenken de deelnemers het bittere verleden, om daarna met het eten van iets zoets te vieren dat ze bevrijd zijn. Tussen de rituelen door voeren de deelnemers aan tafels van 6 tot 8 personen gesprekken aan de hand van stellingen en vragen.

Net als in 2020 was in 2021 vanwege het Coronavirus alles anders. Online werd een Tori Neti (verhalenavond) georganiseerd op 19 juni en een week later, op 28 juni vond de Keti Koti dialoogtafel in de Oranjekerk plaats. Alles op 1,5 meter afstand waardoor maximaal 35 mensen konden deelnemen.