2022 - Keti Koti in Amsterdam Zuid

Vier met Dialoog in Actie de bevrijding van de slavernij

6 juni – feestelijke opening Keti Koti maand

12 juni – online dialoog Slavernijverleden in het heden

15 juni – historische boot-dialoog-tocht

21 juni – Tori Neti

28 juni – Keti Koti dialoogtafel

Feestelijke opening Keti Koti maand

Op tweede Pinksterdag om 15:00 uur openen we in Amsterdam Zuid de Keti Koti maand.

We blikken met een gevarieerd programma vooruit op alles wat er in de maand juni in Amsterdam Zuid bij Dialoog in Actie te doen is: # Een plengoffer: dit ritueel betrekt en bedankt de scheppende God, moeder Aarde, voorouders en alle spirituele wezens # Lezing en workshop over de Anisa (Surinaams hoofddeksel met geheime betekenis) # Een kinderkoto-show met uitleg over Surinaamse klederdracht van toen # Een dansoptreden van Bolivia Minka # Een muziekoptreden van de Surinaamse band Plotseling # Een spoken word opvoering door jongeren o.l.v. Ruud Watson # Een spoken word workshop voor jongeren # Een dialoog over de doorwerking van ons slavernijverleden in de huidige positie van de nazaten van de tot slaaf gemaakten.

Heb je altijd al op 1 juli met een mooie anisa (surinaams gebonden hoofddoek) willen lopen? Dan is dit jou kans! Sanisa zal speciaal voor onze feestelijke opening voor 25 mensen gratis een hoofddoek volgens oude traditiie binden. Neem je ongevouwen hoofddoek op maandag 6 juni mee en je kunt hem op 28 juni weer ophalen bij de Oranjekerk.

Pinkstermaandag 6 juni van 15:00 tot 20:00 uur 
In de Oranjekerk, Tweede van der Helststraat 1-3, Amsterdam

Beeldverslag

Onze Keti Koti activiteiten zijn mede-mogelijk gemaakt door stadsdeel Zuid van Amsterdam

Amsterdamse grachten

Historische vaartocht door de Amsterdamse grachten. We gaan al varend in gesprek over de slavernij historie die je terug kunt vinden bij diverse grachtenpanden in Amsterdam. Wie kent de historie achter de ambtswoning van de burgemeester aan de Herengracht? Wie bouwde deze woning en waarom? Welke panden kunnen we per boot nog bezoeken.

Kom met ons mee op deze bijzondere boottocht. We weten zeker dat u de stad met andere ogen zult bekijken. Donderdag 16 juni gaan we met de Olympiaschool uit Zuid varen. Woensdag 15 juni kan iedereen mee. Geef je snel op: het aantal zitplaatsen is beperkt!

Historische boot-dialoog-tocht
Woensdag 15 juni om 14 uur opstappen bij de Stopera

Om 16 uur zijn we weer terug bij de Stopera

De pijn van slavernij

De Keti Koti Dialoogtafel is een herdenkingsritueel dat de pijn van de slavernij symboliseert. Mensen van allerlei afkomst bij elkaar praten, lachen, huilen over het gezamenlijke verleden. Met rituelen als het inwrijven van elkaars armen verzachten we de pijn van het brandmerken symbolisch. En met het eten van bittere en zure kruiden gedenken we het bittere verleden, om daarna met het eten van iets zoets te vieren bevrijd te zijn. Tussen de rituelen door delen we het aan kleine tafels onze herinneringen en ervaringen.

Dinsdag 28 juni van 16:15 tot 17:30 uur (binnenlopen: 16 uur)
In de Oranjekerk, Tweede van der Helststraat 1-3, Amsterdam

Cynthia Grootfaam

Vicevoorzitter Dialoog in Actie

Bestuur foe Dialoog in Actie e sini oeng alla wang warang brasa nanga switi odi. Oeng sa miti na wang foe ding okasi!

Het bestuur van Dialoog in Actie stuurt u allen een digitale warme omhelzing en een zoete groet. Wij ontmoeten jullie graag op één van onze Keti Koti activiteiten.