2024 - (terugblik) Hoe bespreek je eenzaamheid

Dinsdagavond 28 mei. Terwijl de regen tegen de ramen tikte, vulde de Oranjekerk zich met gezelligheid. Buurtgenoten zaten aan tafel en genoten van de heerlijke asperge maaltijd. Na het toetje werd het tijd voor de dialoog waarin we 6 verschillende vormen van eenzaamheid hebben benoemd: emotioneel, sociaal, cultureel, intellectueel, psychologisch en existentieel.

De aanwezigen deelden hun ervaringen en ideeën over eenzaamheid, met respect voor elkaars beleving. Zo creëerden ze een sfeer waarin ze zich gezien en gehoord voelden. Hierdoor werd de kracht van de dialoog duidelijk voelbaar in de zaal.

De vraag hoe je eenzaamheid bespreekbaar kunt maken, stond centraal. Kwetsbaarheid, oftewel de moed om je gevoelens te delen met anderen, werd gezien als een sleutel. Sommigen ervaren eenzaamheid als een blokkade die je tegenhoudt om echte connectie te maken. Anderen worstelen met het gevoel geïsoleerd te zijn in een drukke wereld.

De zoektocht naar manieren om met eenzaamheid om te gaan bracht ook oplossingen naar voren. Een luisterend oor, eerlijk zijn tegenover jezelf en anderen, je passie vinden in muziek, sport of andere activiteiten, of troost zoeken in de natuur – zijn allemaal waardevolle stappen. Dankbaarheid werd genoemd als een krachtige tegenhanger van eenzaamheid: waardering voor de ervaringen die je in het verleden hebt opgedaan, ongeacht of deze rooskleurig waren. Gebed en meditatie werden ook genoemd als bronnen van verbinding en zingeving.

Culturele eenzaamheid bleek een herkenbaar thema. Zo deelde een deelnemer het verhaal van een moeder die vanuit Suriname naar Nederland was verhuisd en zich jarenlang eenzaam voelde zonder familie. De vorming van haar eigen gezin bracht hier verandering in.

Een onverwachte wending kreeg de avond toen een deelnemer een traditioneel Surinaams lied zong: Blakka Rosu, over het verhaal van een vrouw die haar geliefde in eenzaamheid achterliet. Hij wist echter dat hij haar voor altijd in zijn hart zou blijven dragen.

Deze dialoog is voorbereid door Cynthia Grootfaam, Mar Oomen en Mijanou Edink. De gespreksleiders waren Alma van Leeuwen, Emelie van der Bijl, Roelof Langman en Sandra Felter.

Mijanou Edink

dialoogcoördinator

Door te luisteren naar verschillende perspectieven, ontdek je nieuwe inzichten over jezelf en de wereld om je heen