2024 - (terugblik) Dialoog in Actie bij het Plein Theater

Ontrafelen van taboes

Zondagmiddag 19 mei van 15:30 tot 18:00 uur in het Plein Theater. Na 18:00 uur is er in het Eetlokaal van het Plein Theater de kans om te genieten van de Marokkaanse keuken

Op 19 mei organiseerden we in het Plein Theater een PleinTafel gewijd aan het bespreken en ontrafelen van taboes. We begonnen met een work in progress presentatie door Amina Meliani. Amina Meliani schrijft en werkt momenteel aan een solo voorstelling ‘Houria’ (‘Vrijheid’ in het Arabisch). Met fragmenten uit dit werkproces gaf ze een persoonlijk en krachtig inkijkje in haar voorstelling-in-wording.

De voorstelling gaat over een tussenwereld, een zoektocht waarin zij zichzelf kan zijn en waar ze in gesprek gaat met haar overleden vader. Amina vertelt over wat nooit is besproken. Met regie van Berith Danse, techniek van Esther Love en Frank Oorthuys, Muziek van Aya Bini en decorbeeld van Laila Meliani.

De presentatie gaf ons inspiratie voor een dialoog over de rol van taboes, gehost door Dialoog in Actie. Deelnemers werden uitgenodigd om hun persoonlijke ervaringen te delen en inzichten te bieden in hœ taboes hun leven hebben beïnvlœd. Door middel van open dialoog werd ernaar gestreefd om begrip te bevorderen en te zoeken naar wat ons verbindt.

Na de dialoogtafel was er de kans om te genieten van de Marokkaanse keuken, gekookt door Peggy Burke.

Het was een mooie en inspirerende zondagmiddag!

<aldus de terugblik op de website van het Plein Theater>

Doorbroken stiltes, verborgen verhalen

Zondag 9 juni vanaf 15:00 uur voorstelling Fri Yeye in het Plein Theater met daarna om 16:30 uur een Keti Koti dialoog in het Eetlokaal van het theater

De voorstelling van Fri Yeye was meer dan uitverkocht! Het theater heeft plaats voor 97 mensen, maar er was zoveel belangstelling dat er nog een rij was bijgeplaatst.

En terecht: wat een prachtige voorstelling met een indringende boodschap. Hij laat drie geheel verschillende houdingen zien rondom de ‘viering’ van Keti Koti. De geschiedenis wordt bekeken vanuit drie perspectieven, drie generaties aan het woord en in gesprek met elkaar. Verhalen die een diepe indruk op iedereen maken en mensen ontroert. Wat weten we van eigenlijk van ons gedeeld verleden? Na het zien van dit stuk iets meer, details werden subtiel besproken. Helder was dat de oudere generatie en de jongere generatie trouw zijn aan tradities. De tussenliggende generatie wil niet praten over wat is geweest.

In de dialoog daarna – met ongeveer 20 mensen – gingen de gesprekken over wat de voorstelling had opgeroepen. Vragen over identiteit, over er mogen zijn, over een pijnlijke geschiedenis met pijnlijke sporen in het heden. De vraag die vanuit Fri Yeye werd gesteld: moeten we Keti Koti vieren? Of moeten we herdenken? Iedereen had daar een eigen beeld bij, maar blijven herdenken is belangrijk! We mogen niet vergeten. Dat we moeten willen weten van het verleden, er met elkaar over moeten blijven praten en verhalen delen, daar was iedereen het wel over eens. Alleen door een gedeeld verleden werkelijk te delen, met respect en in onderling vertrouwen, kunnen we helen en werken aan een gezamenlijke toekomst. Maar ook vieren!

Iedereen is het over eens dat er voor beide ruimte moet zijn.

Deze dialoog werd georganiseerd door Paul van der Plas, Cynthia Grootfaam en Gerda van ’t Hoff. De gespreksleiders waren Sandra Felter , Guillaumine Nelom, Alma van Leeuwen en Aly Cnossen. In samenwerking met Bibi Trompetter (creative producer Plein Theater) en Richardo Tuinford (producer) en Careline Peerwijk (regisseur van Fri Yeye): waarvoor onze hartelijke dank!

Gerda van 't Hoff

gespreksleider

In een dialoog ontmoet ik de ander